Altın Portakal Halit Refiğ'i unutmadı

0'nci Uluslararası Altın Portakal Film Festivali'nde büyük usta Halit Refiğ, restore edilen Gurbet Kuşları filmiyle ölümünün 4'üncü yılında anıldı. Restorasyon sayesinde filmin ömrü 200 yıl daha uzadı.

Kültür ve Sanat 12.10.2013 10:32:28 0
Altın Portakal Halit Refiğ

50’nci Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’nde büyük usta Halit Refiğ, restore edilen Gurbet Kuşları filmiyle ölümünün 4’üncü yılında anıldı. Restorasyon sayesinde filmin ömrü 200 yıl daha uzadı.

 

Antalya Kültür Sanat Vakfı’nın bu yıl 50’ncisi düzenlediği Uluslararası Antalya Altın Portakal film Festivali’nde büyük usta Halit Refiğ unutulmadı. 1964 yılında ilk kez düzenlenen Antalya Film Şenliği’nde Halit Refiğ’e ‘en iyi film’ ve ‘en iyi yönetmen’ ödüllerini kazandıran ‘Gurbet Kuşları’, restore edilerek tekrar seyircinin karşısına çıktı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından 53 günde yeniden restore edilen negatiflerle, filmin ömrü 200 yıl daha uzatıldı. Filmin yeni hali AKM Perge Salonu’nda izleyicilerin karşısına çıktı. Gösterimin ardından büyük alkış alan film üzerine Tunca Arslan’ın moderatörlüğünde Halit Refiğ’in eşi Gülper Refiğ, yapımcı Temel Gürsu ve oyuncu Meral Orhonsay’ın katıldığı bir söyleşi düzenlendi.

 

Refiğ’in en büyük serveti vicdanı

Gülper Refiğ, eşi için en büyük ödülün seyirciyle kurduğu bağ olduğunu söyledi. Halit Refiğ’in en büyük servetinin vicdanı olduğunu ifade eden Gülperi Refiğ, “Dürüstlükle, namusuyla gerçeği arıyordu. Yorgun savaşçıydı. Özgür, onurlu yaşamak istiyordu. Bu yüzden çok hırpalandı ama kimseye boyun eğmedi. Matem yok, bugün yaşıyor ve hep yaşayacak” dedi. Yapımcı Temel Gürsu ise Gurbet Kuşları’nın bir başyapıt olduğunu söyledi. Başları her sıkıştığında Halit Refiğ’e gittiklerini belirten Gürsu, “Sinemayı sinema yapan Refiğ’i unutmak mümkün değil” dedi. Oyuncu Meral Orhonsay da Halit Refiğ ile çalışmasından dolayı kendisini çok şanslı hissettiğini ifade etti. Orhonsay, Halit Refiğ’in oyuncalara gerçekten değer verdiğini söyledi.

 

Söyleşiye katılan Halit Refiğ’in arkadaşları duygu dolu anlar yaşadı. Duygu Sağıroğlu, Ertem Göreç gözyaşlarına hakim olamadı.

 
ARTUKLU HABER AJANSI-ANTALYA
 
 

23.2° / 12.9°
  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00